Redekasser – der er mange muligheder
Giv os i dag dit næsten daglige æg, og vi er glade! Frisklagte æg med få timer på bagen er en helt anderledes kulinarisk oplevelse end de æg, der ellers kan købes i supermarkedet.
Æggeblommens farve er helt anderledes intens og farver igennem, så tærte- eller lagkagebunde bliver helt safrangule, og det friske ægs fuldstændige proteinstruktur gør, at hviderne er meget lettere at piske, at spejlæg ikke flyder ud, og sådan kunne man blive ved. Friske æg er en verden til forskel.
Hønsehus med redekasse
Og heldigvis lægger selv de fineste racehøns æg! Naturen lader sig ikke knække på det punkt. Og derfor skal der være redekasser i ethvert hønsehus. Eneste undtagelse kan være, hvis man udelukkende holder høns for at opfodre daggamle kyllinger til slagtning.
Høns er ikke verdens klogeste dyr, og deres rationale for at vælge redeplads er nogle gange svært gennemskuelig. Således foretrækker de ofte at lægge æg i samme rede uanset om der er flere valgmuligheder, og favoritredekassen måske allerede er optaget. For hønsenes skyld bør der være mindst 2 redekasser og gerne flere. Naturligvis afhængig af det samlede antal høner. Vi har selv omkring 15 høns og de deles om 3 redekasser, hvilket i virkeligheden ind imellem synes i underkanten..
Forsvindingsrede eller normal redekasse?
En forsvindingsrede fungerer ved, at ægget straks efter lægning triller ned i et skjult rum under redekassen. På den måde undgår man, at ægget bliver forurenet med hønselort.
Det er jo sådan, at det at lægge et æg er en kraftanstrengelse, og ind imellem smutter der lidt afføring med ud. En høne kan også vade rundt med en klat afføring på benene og få det tørret af på de andre æg i reden.
Nyindsamlede æg er ikke lige så fine og rene som dem, der findes i æggebakkerne på butikshylden. Omvendt er de heller ikke specielt svære at rengøre. En tur under rindende vand og lidt børsten, så er de som regel skinnende rene igen. Og man skal jo alligevel huske at vaske hænder når man har indsamlet æggene!
En anden ting, der minimeres ved brug af forsvindingsrede er knuste æg. Selvom æg er mærkeligt robuste, sker det en sjælden gang, at et æg knuses når hønsene går ind og ud af redekassen. Og så bliver de andre æggeskaller klistret ind og må rengøres ekstra grundigt.
En forsvindingsrede har altså nogle fordele især set fra menneskets side: Æggene er renere og der er færre knuste æg.
En forsvindingsrede har også nogle ulemper: Først og fremmest er mange af disse reder udført i billigt træ eller krydsfiner, og kan være meget svære at rengøre. Hønsereden er desværre et rigtig lækkert sted for utøj, da der er gode betingelser i form af godt med halm/hø, varmt, fugtigt og mørkt. Læs mere om behandling af utøj hos høns.
Det er derfor vigtigt, at redekasserne bliver grundigt rengjort, hvis man vil minimere risikoen for utøj. Og her kan en forsvindingsrede være vanskelig at rengøre sammenlignet med mere simple redetyper.
Når en høne bliver skruk ‘trigges’ det bl.a. af, at den møder en rede fuld af æg. Man kan derfor tilmed købe snydeæg (“porcelænsæg”) til at ligge i reden for at snyde hønen til at blive skruk.
Normalt er en skrukhøne dejligt, fordi det betyder kyllinger indenfor 3 uger, men selvfølgelig kan det også komme ubelejligt set fra vores øjne. Høns har tilmed en tendens til at ‘smitte’ hinanden, så man pludselig står med 3-4 skrukhøns, der kæmper om samme rugeplads. Forsvindingsrederne gør, at hønsene sjældnere bliver skruk.
En forsvindingsrede købes typisk med 2 eller 3 rum. Det er også vigtigt, at man vælger en rede, der passer til hønsenes størrelse. Dette gælder uanset om det er en forsvindingsrede eller normal redekasse.
- America A/S i Thisted sælger flere slags forsvindingsreder til både små og store hønseracer.
- Hos Harald Nyborg kan du også for det meste finde forsvindingsreder, men tjek lige størrelsen
Almindelige redekasser kan laves af snart sagt alle slags materialer. En gammel ølkasse ved på siden, en stor gammel spand, en murerbalje eller lignende kan normalt fungere fint. Hønsene foretrækker en rede, der er overdækket og med en passende indgangsstørrelse. Og så fores den med strøelse, halm og hø, så den er ‘lækker’ for hønen.
Her er et par links til engelsksprogede forums, hvor der diskuteres redekasser:
- http://forum.backyardpoultry.com/viewtopic.php?t=7064
- http://forum.backyardpoultry.com/viewtopic.php?t=5301
Da vi begyndte at holde høns, brugte vi en forsvindingsrede, men ret hurtigt valgte vi at skifte til almindelige redekasser, og her fandt vi på at bruge kattebakker af plast. Hvis man køber de mest simple overdækkede modeller, koster de ikke en formue, og de er superlette at rengøre. Og hønsene tog dem til sig fra dag 1!
Krono kattebakken er en billig plast kattebakke med overdækning, og en god indgangsåbning. Den er let at rengøre og koster kun ca. 119,-. Bakken måler 52x39x39cm og fås i tre farver: orange, blå og lime.
Mange hønsehuse har gode medfølgende redekasser med nem adgang til at samle æg.