RUGEMASKINER

Viser alle 2 resultater

Viser alle 2 resultater

Udrugningsvejledning med rugemaskine – kort

Rugemaskiner

Formålet med rugemaskiner er at udruge æg til kyllinger. Processen fra æg til kylling er dog ikke helt simpel – den kræver en specifik luftfugtighed og temperatur. Af denne årsag kan det være en fordel at anvende en automatisk rugemaskine eller fuldautomatisk rugemaskine. Vi anbefaler kun fuldautomatiske rugemaskiner og forhandler ikke en halvautomatisk rugemaskine. Ser du navnet inkubator betyder det det samme som en rugemaskine.

Vi har også en komplet guide der beskriver hele processen – Udrugning af hønseæg

Vores maskiner kan alle bruges som en god begyndermaskine. De mest almindelige og mest solgte er rugemaskiner til 24 æg samt rugemaskiner til 56 æg.

Fuldautomatisk rugemaskine

En fuldautomatisk rugemaskine kan ofte udruge både hønseæg, dværghønseæg, vagtelæg, gåseæg, andeæg, fasanæg, kalkunæg og agerhønseæg. Denne maskine vil typisk sørge for rette fugtighed og temperatur. Du vil dog selv skulle stå for påfyldning af vand til maskinen. Til de fleste maskiner medfølger en udførlig brugsanvisning, der beskriver udrugningsprocessen fra æg til fugl.

Udrugning af æg med udrugningsmaskine

Udrugning af dine fugleæg med en udrugningsmaskine kræver lidt viden om proceduren. Det er på ingen måde svært, når først du har læst hvordan det skal gøres. Vores maskiner er nemme at betjene, og displayet viser de data du har behov for. Fremgangsmåden er som nævnt, nem at gå til. Har du valgt en hane til at befrugte dine høns, og har hanen befrugtet de høns du ønsker at avle videre på – så kan du sortere de æg fra der er bedst egnet. Disse æg skal ilægges rugemaskinen. Du kan købe en maskine til 24 æg eller 56 æg afhængig af dit behov.

Betjening af udrugningsmaskine

Til hver udrugningsmaskine er der nogle knapper og et display. Knapperne styrer bl.a. temperatur og luftfugtighed.

Temperatur og placering af maskinen

Da temperaturen er meget vigtig for udrugning af æg bør maskinen placeres i et rum med stuetemperatur (20-22 grader Celcius). Er temperaturen i rummet i over 20 grader bør du isolere din maskine fx med flamingo.

Maskine skal ikke stå i direkte sollys, og på en vandret flade. Luftfugtigheden i en stue eller kælder er ideel – ikke i et fyrrum, hvor luften oftest er for tør.

Under udrugning af hønseæg bør temperaturen være mellem 38,5 og 39,5 grader Celcius (101 til 102 Fahrenheit). Et videnskabeligt studie har dog vist at høns udruget ved lavere temperaturer (fra start 36,75 til 37,8 grader Celcius efter 16 dage) giver høns med stærkere benmuskler. I tilfælde af at dit termometer er placeret indeni maskinen, skal du kunne aflæse temperaturen ude fra (åben ikke maskinen, da temperatur og fugtighed ikke bør svinge).

Retningslinjer – udrugning af hønseæg

Følg gerne følgende retningslinjer:

  • Dine hønseæg skal være friske og befrugtet – ikke over 2 uger gamle
  • Udvælg æg fra raske og sunde høns
  • Vælg æg der ikke er deforme, har revner eller er for små (under 55 gram)
  • Maksimal rugetid og klækketid er 22 dage