Det er måske for meget at kalde Netto for supermarkedernes svar på Ekstrabladet, men Netto har sammen med Irma vist vejen for mange andre når det kommer til økologi – de har turdet prøve, hvor andre har gemt sig bag argumentet om, at de bare giver, hvad forbrugerne ønsker af dem. Nu ser det ud som om Netto omsider begynder at vende skuden når det kommer til salg af om ikke økologisk kød, så dog kyllinger af en kvalitet, der ellers har været lige så usælgelig..
I følge Politiken.dk har Netto sammen med Løgismose lanceret en fransk velfærdskylling som såkaldt spotvare til 89 kroner for en stor kylling på 1,4-1,5 kilo, og det tilbud bliver efter sommerferien en del af det faste sortiment. Disse kyllinger slagtes først efter omkring 90 dage, hvilket altså er ca. 3 gange så lang levetid som industrikyllinger. De er certificeret efter det såkaldte Label Rouge, der er en traditionel fransk produktionsmetode og standard for dyrevelfærd. Hønsene har blandt gået frit og fundet en stor del af føden selv, hvilket givetvis – sammen med den meget længere opvækst – har stor betydning for smagen og kødet.
uden at have smagt de nye velfærdskyllinger, vil jeg gætte på, at kødets farve er mørkere end hos den sørgelige industrikylling i disken ved siden af. Kødstrukturen er sikkert også grovere og kødet sejere, men smagen opvejer til fulde det ekstra arbejde tænderne kommer på. Og det er jo ikke fordi man tygger i en gammel skosål – det er sejt på en cool måde :-). Når man har smagt en kylling, der er opvokset naturligt, undres og fascineres man over det forædlingsarbejde, der ligger bag industrikyllingerne. Tænk at fremavle en race, der nærmest kun er bryst og lår. Til gengæld er der så meget desto mere mørkt, lækkert kød alle andre steder på kroppen på frilandskyllingerne. Alene på ryggen af en hanekylling kan der være til et helt måltid! Fascinerende!
I følge Samvirke.dk skal en konventionel kylling tilberedes ved 190 grader i 50-55 min, hvis kyllingen vejer 1.300 gram, 55-60 minutter hvis kyllingen vejer 1.600 gram, og 60-65 minutter hvis kyllingen vejer 2 kilo. En økologisk kylling på 1,2 kilo langtidssteges ved 150 grader i cirka 2 timer. Tjek din kylling med et stegetermometer. Temperaturen i det tykkeste sted på brystet skal være 71 grader og temperaturen i overlåret 74-77 grader.
Label Rouge – se link
Production method | Standard chicken | Label Rouge traditional chicken |
Breed | Fast growing | Slow-growing hardy breeds |
Slaughtering age | 35 à 40 days | 81 days minimum |
Breeding method | Barn/battery raised | Free-range or total freedom |
Size of poultryhouse | No standard (up to 2,000 m²) | 400 m² maximum |
Stocking rate in the poultryhouse | 20 to 25 chickens per m² | 11 chickens per m² maximum |
Free-range area | – | – 2 m² per fowl for the ” free-range ” appellation – unlimited space for the “total freedom” appellation |
Feed | No standard | 100% plants, minerals and vitamins, at least 75% are cereals |
To guarantee superior quality poultry | – | Regular inspections with organoleptic analysis |
Third party inspections | – | Approved certifying body |
Se også Løgismoses egen beskrivelse
- Løgismose Gourmet Kylling er opvokset fritgående for foden af Pyrenæerne.
- Langsomt voksende fjerkræ race. Slagtes først når den er ca. 89 dage gammel. Den langsomme vækst tillader organer, muskler og knogler at vokse i harmoni og resulterer i mere smagfuldt kød.
- Kommer ud når de er 3 uger gamle.
- Har adgang til udendørsarealer fra kl. 9 indtil solnedgang.
- Ud over hvad de selv finder af naturlig føde i naturen, får de også majs fra lokal område og fodret består af 75% korn.
- Foder og vand står langt fra hinanden, for at sikre at kyllingerne får motion.
- Indsamles til slagtning om natten. Indsamlingen foregå manuelt med hensyn tagen til det enkelte dyr.
- Kyllingen serveres allerede på danske top restauranter som Kong Hans og Falsled Kro.